Участие в програма Еразъм+ - Латвия

Вто, 19.11.2019

Във връзка с участието си в проект „Развитие на предприемачески умения по време на училище” по програма Еразъм+, ученици от ПГХТ”Акад. Неделчо Неделчев” – Сливен, осъществиха първа мобилност.

От 04.11 до 09.11 2019 г. се проведе първата международна среща в Рига, Латвия Срещата е по проект „Developing Entrepreneurial Skills While At School” по програма Еразъм+. В срещата участваха 30 ученици и 12 учители от партньорските училища в Италия, България, Полша, Испания, Гърция и Латвия. Домакин на срещата беше латвийското училище Purvciems Secondary School.

Домакините от Латвия посрещнаха топло и сърдечно всички участници в проекта. На тази среща учениците представиха страната, града и училището, от което идват, мотивите, които са определили включването им в проекта. Изключителна активност и отговорност от страна на всички участници съпътстваха дейностите по изработването на лого на проекта, дейностите по разработването на туристическа, транспортна, музикална и развлекателна агенция.

В проекта беше предоставена обща информация за предприемачеството. Училището домакин организира интересни срещи. Домакините предоставиха възможност на всички участници да се запознаят с местни предприемачи, с тяхната история при стартиране на бизнеса, трудностите, с които са се сблъскали, очакванията, които са имали и резултатите от тяхната упоритост и желание за успех. С интерес проследихме старта на магазини за сувенири, старта на туристическа агенция „Инелта” (среща с експерт - глава на туристическата агенция).

Учениците посетиха местна фабрика за производство на природни и органични козметични продукти „MADARA” (Латвийската дума за билката Еньовче), където се запознаха с историята на четири жени, вдъхновени от страстта си към зеления начин на живот. Днес „MADARA” е история за любов към родината, за добрия дизайн, високо качествените природни и органични продукти, както и е пример за добра и честна бизнес инициатива.

Посетиха в град Елгава местна фабрика за изделия от карамел. Учениците с много желание и старание се включиха в изработването на местни, традиционни сладкиши. Посетиха и „медената” стая в пчелина на местен пчелар.

Културната програма на срещата включваше разходка из Стара Рига, посещение в музей „Mencendorfa”. В Рижския градски съвет, учениците с радост заеха местата на местните съветници и сбъднаха мечтата си да бъдат управници поне за един ден. Много емоции предизвика екскурзията до Турайдский замък, пещера Гутманис, в близост до град Сигулда.

В Елгава учениците разгледаха първото в Латвия висше учебно заведение Academia Petrina, кулата „Света Троица“, която със своите 9 етажа, стъклен наблюдателен театър, музейна експозиция и информационен център, предлага на туристи и жители на града изключителни преживявания.

В последния ден учениците попълниха анкета, която оценява първото им участие по проекта, ползите от проведените срещи с местни предприемачи, проведените работилници и дейности.

До следващата среща в Полша!

Снимки

10.309 ms. | 4.00 MB