ПГХТ Сливен

Добре дошли на сайта на ПГХТ "Акад. Н. Неделчев" - Сливен

Лиляна Якимова Преди доста години мъдростта и далновидното мислене на гражданите на Сливен успяват да превърнат една осъзната обществена потребност в конкретно дело. Това са хората, които тогава работят в сферата на общественото хранене. В продължение на месеци настояват пред Сливенската градска управа да се разкрие професионално училище по обществено хранене, което да задоволява нуждите от изпълнителски и ръководни кадри за Сливенски, част от Ямболски и Старозагорски окръг. През 1963 година техникумът по обществено хранене отваря врати за първия си випуск от 4 паралелки.

В годините училището пише своята история, гради традициите си, утвърждава името си. В летописната книга на училището написаното за всяка учебна година започва с едно и също изречение – и тази година приемът е изпълнен 100% Една от основните задачи на професионалното образование и обучение в България е да се създаде трайна връзка с бизнеса. За нас - Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм «Акад.Н.Неделчев» - Сливен тази връзка е не само факт. Тя е вече утвърдена практика.

На 16.11.2009г. след двегодишен ремонт напълно обновената сграда на училището отново приюти своите възпитаници и учители. Учебните кабинети и работилници са с ново модерно професионално оборудване. Това дава възможност за изграждането на бъдещите професионалисти в ресторантьорския бизнес.

 

Лиляна Якимова /Директор/